Jitka + Hans = Voilà!

Jitka (Tsjechië) en Hans (Oost-Groningen) ontmoeten elkaar in hartje Utrecht. Na jaren internationale praktijk en scholing in horeca en gastronomie kruisen hun wegen zich in het imposante, eeuwenoude Polman’s Huis.

Snel gist de gedeelde gedrevenheid op van een levensinvulling om elkaar en anderen deelgenoot te maken van de wondermooie reis langs (h)eerlijke spijzen en dranken. Bereid volgens een wereldwijd scala aan kook-, bak-, rook-, smoor-, stoom- en fermenteertechnieken volgens klassieke en moderne werkwijzen.

Wat niet uit kan blijven, blijft niet uit. Deze creatieve culinaire kruisbestuiving leidt tot een ultiem totaalconcept: Jitka en Hans besluiten gezamenlijk al hun dromen te realiseren. Hierbij geldt voor beiden wel één enkel criterium: een hoge lat die maar een kant op kan. In de Voilà-praktijk betekent dit elke avond weer een top-concours hippique van vijf of zes gangen.

Groningen-Stad is groot genoeg om globaal te zijn, klein genoeg om overzicht te krijgen en te houden. Het wordt W.A. Scholtenstraat 39, een pand met een glorieus Groninger horecaverleden.

Wanneer de deuren bijna opengaan, nemen Jitka en Hans een paar dagen vakantie. Om, even, nog eventjes, op te laden na alle afgelopen hectische maanden én de laatste puntjes op de i door te spreken voor de komende tijd. Bovendien is er nog een belangrijk detail: De Naam. Want de naam van hun restaurant moet natuurlijk origineel zijn én richting aangeven bij welk genre die past.

Na twee dagen in hun logies in de Elzas realiseren beiden zich dat de naam vanaf hun eerste stap hier hen op een presenteerblaadje is aangeboden. De receptioniste van hun hotelletje gebruikt als stopwoordje aan het eind van elke zin:  … ‘voilà’.

Het Restaurant

Jitka en Hans volgen compromisloos hun overtuiging in het volle vertrouwen dat die deugt, klopt, mogelijk is. Een menuloos restaurant. In Groningen. Eten wat de kok op tafel zet. À la Voilà: een avondvullend culinair programma in vier (€55), vijf (€65) of zes gangen (€75) met in achtneming van dieetwensen, voorkeur zonder vis of vlees of zonder beiden.

Oogstrelende presentaties van lokale, eerlijke producten. Professioneel verzorgd door een gedreven keukenbrigade met chef-kok Hans die eigen texturen, geuren en smaken tot een klassieke, of juist verrassende finale van zout, zoet, zuur, bitter en umami arrangeert.

Bij elke gang zoekt Jitka een perfecte pairing. Behalve wijn-spijs, haar grootste passie, adviseert zij desgewenst alternatieven als passende (alcoholvrije) begeleiders, van sappen en bieren tot cocktails.

Voilà’s gastvrouwen en -heren informeren helder wat zij u serveren. Met alle plezier geven ook zij, in overleg met Jitka, u suggesties wanneer een wijn u net te zwaar of te licht lijkt. Wijnen uit een budgettair hoger segment schenken we ook per glas (Coravin-methode).

Overigens zijn de passende wijnen (€ 9 per glas) die Voilà schenkt voornamelijk Europees, biologisch en van kleinere wijnmakers. Zij maken vaak al generaties lang prachtige producten omdat ze geen concessies doen aan de smaakbeleving.

Voilà probeert een klein stapje bij te dragen om de wereld wat mooier te maken en te houden. Door (h)eerlijk prachtig lekkers te serveren en een tafel per avond ‘enkel’ te reserveren. Zodat we weten hoeveel in te kopen en er vrijwel niets weggegooid hoeft. Wij noemen dat ‘schoon’ koken.

Voilà, dagverse degelijkheid.